fbpx

Alföld Dent Fogászat Szeged

Fogpótlás

ismertető kép

Fogpótlások

Miért fontos az elvesztett fogak pótlása?

A teljes és felhőtlen élet szinte elérhetetlenné válik fogak nélkül, mivel ezek hiánya nagy hatással van a mindennapi élet különböző területeire. Az olyan egyszerű dolgok is nehézkessé válnak mint az étkezés és a kommunikáció, valamint a szavak megfelelő kiejtése. Fontos az elvesztett fog vagy fogak minél hamarabb történő pótlása, mert a foghiányból adódó szövődmények mint pl.: csontelhalás, további fogak meglazulása valamint az állkapocs ízület fokozott terhelése is hosszú távon még több kellemetlenséggel járhat. A fogorvosi rendelőnkben számtalan fogpótlási lehetőség közül egy ingyenes konzultáció során kiválasztjuk az Ön számára legjobb módját annak, hogy helyreállítsuk mosolya régi szépségét és önbizalmát.

Az alábbi fogpótlási eljárásokat végezzük barátságos környezetben, teljesen fájdalommentesen:

Fogászati híd

ismertető kép a fogászati híd felhelyezéséről

Amennyiben csak egy fog hiányzik, a szomszédos fogakat használjuk a pótlás stabil rögzítéséhez. Ehhez a két határoló fogat le csiszoljuk, és koronát helyezünk rá, mely egyben híd elemet is rögzíti. Ez elfogadott eljárás abban az esetben, ha a határoló fogak is rossz állapotban vannak, mivel nem csak a hiányzó fogakat pótolja, hanem védelmet nyújt és esztétikus megjelenést biztosít a őrlőfogak számára. Ha a hiányzó fogat körülvevő fogak teljesen épek vagy csak enyhén sérültek, ez az eljárás szerencsétlen választásnak tűnhet. Ilyenkor feleslegesen nagy mennyiségű ép foganyagot veszítünk el a csiszolás miatt. Szerencsére ilyen esetekben van más megoldás is, a csiszolás nélküli fogpótlás (inlay-horgonyzott híd). Az eljárás során a szomszédos fogakat nem csiszoljuk le, hanem felületükön speciális bemélyedéseket alakítunk ki amelyekbe ragasztással rögzítjük a végső hidat. Ezeket a lyukakat úgy alakítjuk ki , hogy a rá kerülő fogpótlás esztétikusan kitöltse a kialakított kazetták helyét és eltakarja azokat

Cirkonium/Prés kerámia korona és híd

A fogpótlások fix csoportjába tartoznak a koronák és hidak, amelyeket egy speciális ragasztócement használatával tartósan a fogakhoz ragasztjuk. Fémmentes eljárással készülnek, ezért a front fogak területén használjuk ezeket leginkább, segítségükkel gyönyörű, természetes megjelenésű mosoly érhető el. Rendelőnkben cirkon-kerámia és E-max prés-kerámia pótlásokat használunk, hogy a legszebb eredményeket érjük el és pácienseink elégedetten távozzanak tőlünk.

Fém-kerámia korona és híd

Nagy teherbírásuk miatt alkalmazhatjuk a rágófogak pótlásához fém-kerámia koronákat, melyekből szükség esetén többtagú pótlásokat készítünk. Ilyenkor egy nagy szilárdságú, erős fémvázra a kiválasztott fog színt és formát utánzó porcelánréteget égetnek rá. A fémvázak általában kobaltot és krómot tartalmazó ötvözetek, és nikkeltartalmuk 0% , így kizárva a fémérzékenység okozta a gyakori allergiás problémákat. Hátrányuk, hogy fémtartalmuk miatt a nem tudják visszaadni a fogak természetes színét és áttetszőségét valamint a fogak tövénél az íny felett szürke árnyalat alakulhat ki ezért frontfogak pótlására nem alkalmas.

Arany kerámia koronák és hidak

Az arany-kerámia koronák a legjobbak a fém-kerámia fogpótlások közül, mind a pontosság, mind a tartósság szempontjából. Ezt a korona nemesfém tartalma teszi lehetővé. A korona élei mikroszkopikus pontossággal illeszkednek az őrölt foghoz. Ezek a koronák olyan tökéletesen záródnak, hogy még mikroszkóp alatt is vizsgálva a legkisebb rés vagy eltérés sem észlelhető a szélükön. Ez nem csak az esztétika szempontjából jó: a szájban lévő baktériumok nem tudnak megtelepedni a koronák szélei mentén, így sokkal kisebb a fogszuvasodás veszélye. Ráadásul az aranykerámia koronák élettartama hosszabb lehet, mint a hagyományos fémkerámia koronák átlagos 10 éves kopási ideje, sőt akár évtizedekig is eltarthat.

Kivehető fogpótlások

Scroll to Top